Top 10: Najlepšie filmy o vlkolakoch

Vlkolaci sú fascinujúcimi bytosťami filmového sveta, ktoré spájajú hrôzu a tajomno s príbehom o prekliatí, premene a boji medzi ľudskosťou a zvieraťom. Od klasických hororov až po moderné spracovania, filmy o vlkolakoch ponúkajú širokú paletu príbehov, ktoré oslovujú divákov rôznych generácií. V tomto článku vám predstavíme najlepšie filmy o vlkolakoch, ktoré si získali kultový status a dodnes inšpirujú nové hororové príbehy.

Zvoľ top desiatku

(1)

An American Werewolf in London

An American Werewolf in London (1981) je kultový hororový film s prvkami čiernej komédie, ktorý režíroval John Landis. Príbeh sleduje dvoch amerických turistov, ktorí sa počas cesty po anglickom vidieku stanú obeťami útoku vlkolaka. David, jeden z preživších, začína postupne pociťovať hrôzostrašné následky, keď sa po tomto incidente sám začne meniť na vlkolaka.

(1)

Dog Soldiers

Film Dog Soldiers (2002) režírovaný Neilom Marshallom je britský hororový film s prvkami akcie a vojnového thrilleru. Dej sleduje skupinu vojakov na cvičnej misii v škótskych horách, kde sa nečakane ocitnú uprostred boja s vlkolakmi. Bez spojenia a s obmedzenou muníciou sa musia brániť v odľahlej chate proti neustále útočiacim príšerám. Film je známy svojím napätím, drsnými akčnými scénami.

(1)

The Wolf of Snow Hollow

The Wolf of Snow Hollow (2020) je hororová komédia režírovaná a napísaná Jimom Cummingsom, ktorý tiež hrá hlavnú úlohu. Príbeh sa odohráva v malom horskom mestečku, kde sa začínajú diať záhadné a brutálne vraždy, ktoré obyvatelia pripisujú vlkolakovi. Hlavný hrdina, šerif John Marshall, sa snaží vyriešiť tieto prípady, zatiaľ čo sa vyrovnáva s vlastnými osobnými problémami a náročnými vzťahmi.

(0)

Ginger Snaps

Dej filmu Ginger Snaps (2000) sa zameriava na dve sestry, Ginger a Brigitte, ktoré zaujíma smrť. Keď Ginger pri jednom z ich nočných výletov pohryzie tajomná bytosť, jej telo i správanie sa začínajú meniť. Premena na vlkolaka tu slúži ako metafora dospievania, najmä puberty a ženskosti. Film je originálny svojím prístupom k hororu, pričom sa sústreďuje na vzťah sestier a využíva vlkolackú transformáciu na skúmanie tém ako identita, kontrola a zmena.

(0)

The Company of Wolves

The Company of Wolves (1984) je temný fantasy horor, ktorý je voľnou adaptáciou poviedky Angely Carter. Film je modernou reinterpretáciou klasickej rozprávky o Červenej Čiapočke, prepojenou s motívmi vlkolakov. Hlavnou postavou je mladá Rosaleen, ktorá prežíva sny plné vlkov a tajomných postáv. Tieto sny sú alegóriou dospievania, sexuality a skrytých nebezpečenstiev.

(0)

The Howling

The Howling (1981) je kultový hororový film režiséra Joea Danteho, ktorý je založený na románe Garyho Brandnera. Príbeh sleduje novinárku Karen White, ktorá sa po traumatickom zážitku s nebezpečným sériovým vrahom vydáva do odľahlého liečebného centra, aby sa zotavila. Postupne však zistí, že toto miesto skrýva temné tajomstvá, a obyvatelia komunity nie sú tým, čím sa zdajú..

(0)

Silver Bullet

Hororový film Silver Bullet z roku 1985 režírovaný Danielom Attiasom je založený na rovnomennom románe od Stephena Kinga. Dej sa odohráva v malom mestečku v Maine, kde sa začnú diať podivné a krvavé vraždy. Hlavným hrdinom je malý chlapec menom Marty Coslaw, ktorý je pripútaný na invalidný vozík po nehode. Spolu so svojou sestrou a dedkom objavia, že za vraždami stojí vlkolak. Marty a jeho rodina sa musia snažiť odhaliť identitu vlkolaka a zastaviť ho pred ďalšími útokmi.

(0)

Wolf

Wolf (1994) je psychologický hororový thriller režiséra Mikea Nicholsa, ktorý kombinuje prvky nadprirodzeného hororu s drámou. Hlavnou postavou je Will Randall, ktorého stvárňuje Jack Nicholson, úspešný editor z knižného vydavateľstva, ktorého život sa mení po tom, ako ho uhryzne vlk. Postupne si uvedomuje, že sa u neho začínajú prejavovať vlčie inštinkty a jeho správanie sa stáva agresívnejším.

(0)

Late Phases

Hororový film režiséra Adriána Garcíu Bogliano Late Phases (2014) sa sústreďuje na príbeh slepého vojnového veterána, Ambrosea (vynikajúci výkon od Nicka Damici), ktorý sa presťahuje do dôchodcovského komplexu. Krátko po jeho príchode sa v oblasti začnú objavovať brutálne útoky, ktoré vedú k záhadným úmrtiam. Ambrose sa rozhodne zistiť pravdu a čelí temným tajomstvám, ktoré skrýva jeho nové prostredie.

(0)

Wer

Americký hororový film Wer (2013) režírovaný Williamom Brentom Bellom sa sústreďuje na právničku, ktorá obhajuje podozrivého muža z brutálnych vrážd, ktoré sa zdajú mať súvis s vlkolakom. Ako vyšetrovanie pokračuje, vyjde najavo, že tento muž môže byť skutočne premenený na vlkolaka, čo vytvára napätie a chaos.

Zdieľaj článok:
ARGO
ARGO

Výbery najlepších aplikácií, filmov, hier a hudby. V prípade, že chcete mať vašu vlastnú top 10-ku na Argu, tak nám napíšte na www.argo.sk@gmail.com