Top 10: Najznámejšie historické osobnosti slovenských dejín

Slovenské dejiny sú bohaté na osobnosti, ktoré významne prispeli k formovaniu národnej identity, kultúry a politického postavenia Slovákov. Mnohí z týchto jednotlivcov svojimi činmi ovplyvnili vývoj krajiny a zohrali kľúčovú úlohu v boji za slobodu, jazykové a národné práva. Od stredovekých panovníkov cez národných buditeľov až po politikov a vojenských lídrov, tieto osobnosti sú neodmysliteľnou súčasťou slovenského dedičstva. V nasledujúcom článku si priblížime najznámejšie historické osobnosti, ktoré svojimi skutkami zanechali trvalú stopu v dejinách Slovenska.

Zvoľ top desiatku

Card image cap
(1)

Ľudovít Štúr (1815 – 1856)

Bol významný slovenský politik, jazykovedec, spisovateľ a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v 19. storočí. Jeho najvýznamnejším prínosom bolo kodifikovanie spisovnej slovenčiny v roku 1843, čím zjednotil Slovákov a položil základy moderného slovenského jazyka. Ako poslanec Uhorského snemu bojoval za práva Slovákov a ostatných slovanských národov.

Card image cap
(1)

Milan Rastislav Štefánik (1880 – 1919)

Bol slovenský astronóm, vojenský generál, diplomat a jeden zo zakladateľov Československa. Významne prispel k zahraničnej diplomacii počas prvej svetovej vojny a zohral kľúčovú úlohu pri vytváraní česko-slovenskej légie, ktoré pomohli vybojovať nezávislosť od Rakúsko-Uhorska. Ako minister vojny v prvej československej vláde prispel k medzinárodnému uznaniu nového štátu.

Card image cap
(1)

Alexander Dubček (1921 – 1992)

Bol slovenský politik a líder Pražskej jari v roku 1968. Ako predseda Ústredného výboru Komunistickej strany Československa sa snažil o reformy a liberalizáciu socialistického režimu, čo viedlo k obdobiu známych ako "socializmus s ľudskou tvárou". Dubčekova snaha o demokratizáciu a decentralizáciu štátu sa stretla s tvrdým odporom zo strany Sovietskeho zväzu, ktorý v auguste 1968 poslal vojská na potlačenie reformného procesu.

Card image cap
(0)

Cyril a Metod (827 - 869)

Byzantskí misionári a bratia (Cyril, vlastným menom Konstantín, 827 – 869 a Metod 815 – 885), sú považovaní za kľúčové postavy v rozvoji slovanskej kultúry a písma. V 9. storočí priniesli na územie Veľkej Moravy kresťanstvo a vyvinuli hlaholiku, prvé písmo pre slovanské jazyky, aby preložili liturgické texty do slovančiny.

Card image cap
(0)

Andrej Hlinka (1864 – 1938)

Bol slovenský kňaz, politik a národný buditeľ, ktorý zohral kľúčovú úlohu v slovenskom národnom hnutí začiatkom 20. storočia. Ako zakladateľ a líder Slovenskej ľudovej strany sa zasadzoval za autonómiu Slovenska v rámci Uhorska a neskôr v novovzniknutom Československu. Hlinka bol tiež kľúčovým podporovateľom rozvoja slovenskej kultúry a vzdelávania.

Card image cap
(0)

Juraj Jánošík (1688 – 1713)

Bol legendárny slovenský zbojník a národný hrdina, známy svojimi bojmi proti feudalizmu a sociálnej nespravodlivosti v 18. storočí. Podľa legendy a historických záznamov bol líderom bandy zbojníkov, ktorí sa zameriavali na bohatých a šľachtu, pričom okradnuté prostriedky rozdávali chudobným.

Card image cap
(0)

Svätopluk I. (asi 840 – 894)

Bol významný kráľ Veľkej Moravy, ktorý zohral kľúčovú úlohu v rozvoji a stabilizácii tohto stredovekého slovanského štátu. Jeho vláda predstavovala obdobie vrcholu moci a vplyvu Veľkej Moravy, ktorá sa za jeho panovania stala dominantnou silou v strednej Európe. Svätopluk I. sa snažil o posilnenie svojho kráľovstva a podporu kresťanstva, čím pomáhal rozvoju slovanskej kultúry a vzdelanosti.

Card image cap
(0)

Martin Rázus (1888 – 1937)

Bol významný slovenský básnik, spisovateľ a politik, ktorý sa zaslúžil o rozvoj slovenskej literatúry a kultúry v 20. storočí. Jeho literárna práca zahŕňa básne, poviedky a romány, ktoré často reflektovali národné a spoločenské témy. Ako politik bol aktívny v slovenských národných a politických hnutiach a nielen že podporoval národné záujmy Slovákov, ale aj prispel k formovaniu nového štátu.

Card image cap
(0)

Anton Bernolák (1762 – 1813)

Bol významný slovenský jazykovedec a kňaz, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri formovaní spisovnej slovenčiny. V roku 1787 publikoval svoju gramatiku slovenčiny a v roku 1806 vydal prvý kodifikovaný slovník, čím sa stal zakladateľom prvého spisovného jazyka pre Slovákov.

Card image cap
(0)

Štefan Moyzes (1797 – 1869)

Bol významný slovenský kňaz, pedagog a národný buditeľ. Bol významnou osobnosťou slovenského národného obrodenia v 19. storočí a jeho práca mala zásadný vplyv na rozvoj slovenskej vzdelanosti a kultúry. Ako profesor a riaditeľ na evanjelickom lýceu v Bratislave prispel k formovaniu vzdelávacieho systému a k šíreniu národných a kultúrnych hodnôt.

Zdieľaj článok:
ARGO
ARGO

Výbery najlepších aplikácií, filmov, hier a hudby. V prípade, že chcete mať vašu vlastnú top 10-ku na Argu, tak nám napíšte na www.argo.sk@gmail.com