Top 10 – Najlepšie vône na svete
Čuch je jedným z našich najsilnejších zmyslov. S čuchom máme asociované spomienky, emócie a preferencie a je schopný ovplyvňovať našu náladu, správanie ako aj duševné pohodlie. Nie každá intenzívna vôňa je vo všeobecnosti obľúbená. V tomto príspevku sa budeme venovať desiatim najlepším vôňam, ktoré väčšina ľudí miluje, ako aj dôvodom, prečo sú dané vône natoľko príťažlivé. Tieto vône v nás môžu vyvolať pocit šťastia, pokoja alebo vyvolať v nás vlčí hlad. Čítajte ďalej a zistite, aká veda a psychológia sa skrýva za týmito úžasnými vôňami.
Zvoľ top desiatku
Čerstvý vzduch po daždi
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo je vôňa vzduchu po daždi tak neuveriteľne svieža? V skutočnosti je to zmes rôznych faktorov, ako napr. rastlinné oleje, baktérie a ozón. Skutočne. Rastlinné oleje sa akumulujú na rastlinách počas obdobia sucha, tie sú následne vyplavované dažďom. Baktérie produkujú chemickú látku nazývanú,tzv. geosmín, ktorá dodáva pôde zemitú vôňu, tá sa vďaka vlhkosti a vetru rozprestiera navôkol. Ozón je plyn, ktorý vzniká za pomoci bleskov, tieštiepia molekuly kyslíka a dusíka vo vzduchu. Vôňa dažďa je jedným z mnohých zázrakov prírody, ktoré si môžeme vychutnať svojim nosom a mnohí z nás danú vôňu milujú kvôli dobrému dôvodu, asociujeme si ju totižto s detstvom.
Káva
Káva je horúci nápoj plný kofeínu, vyrába sa varením pražených a následne mletých zŕn kávovníka. Vôňa kávy je spôsobená uvoľňovaním stoviek prchavých zlúčenín zo zŕn, ktoré vznikajú pri ich pražení a mletí. Káva sa často konzumuje ráno, nakoľko obsahuje kofeín, ten pomáha ľuďom „prebudiť sa“ a zostať bdelými. Káva je príťažlivá, upokojujúca a zároveň energetická vôňa, káva totižto stimuluje naše zmysly, zlepšuje náladu a pamäť.
Čerstvo napečený chleba
Čerstvo upečený chlieb je vôňa pripomínajúca nám teplo, rodinu a pokoj domova. Vôňa chleba je kombináciou múky, vody, droždia a cukru a napomáha jej teplo sálajúce z pece ako aj uvoľňovanie pary, olejov a škrobu z cesta počas pečenia, vrátane Maillardovej reakcii, ktorá vytvára zlatistú kôrku a typickú chuť čerstvo upečeného chleba.
Vanilka
Vanilka je sladká a krémová vôňa pochádzajúca zo strukov tropickej orchidey. Keď sú struky čerstvé, nemajú žiadnu arómu, ich charakteristická vôňa sa vytvorí až po procese sušenia. Vanilka sa často používa ako aromatická látka v potravinách a nápojoch, ako aj v parfumoch a kozmetike. Vanilka je mnohými obľubovaná vôňa, ľuďom pripomína delikátne dezerty, zmrzlinu, koláče a sušienky. Má tiež upokojujúci na myseľ a telo.
Slanina
Slanina je údené mäso pochádzajúce z brucha alebo chrbta prasaťa. Zvyčajne sa krája na tenké plátky a pečie sa do chrumkava. Vôňu slaniny spôsobuje kombinácia tuku, bielkovín a dymu, ktoré sa uvoľňujú počas varenia. Slanina má neodolateľnú vôňu, pretože vábi náš mozog v ktorom spúšťa hormóny odmeny, vyvolávajúc tak v ľuďoch pocit šťastia a spokojnosti.
Pečenie koláčov
Pečenie koláča je charakteristické svojou sladkou a maslovou vôňou, pochádzajúcej zo zmesi múky, cukru, vajec, masla a ďalších zložiek. Vôňu spôsobuje uvoľňovanie karamelizovaných cukrov, mastných kyselín a iných látok z cesta počas pečenia, ako aj vanilkový extrakt, ktorý sa veľmi často pridáva na dochutenie. Pečenie koláčov je jednou z najobľúbenejších vôní, povzbudzuje totižto chuť do jedla a vyvoláva v ľuďoch pocit šťastia a nalaďuje ich na slávnostnú náladu.
Horiace drevo
Horiace drevo je zaujímavá vôňa, pochádza totižto zo spaľovania celulózy, lignínu, hlavných zložiek dreva ako aj prítomnosti dymu. Je spôsobený uvoľňovaním prchavých organických zlúčenín z dreva pri jeho horení, akými sú kyselina octová, metanol, formaldehyd a benzén. Horiace drevo je príjemná vôňa, ktorá v nás vzbudzuje inštinkty našich predkov, vyvoláva v nás pocit tepla, bezpečia a oddychu.
Popcorn
Mnohými obľubované chrumkavé a slané občerstvenie, vyrába sa zohrievaním kukuričných zŕn, ktoré následne ‚explódujú‘ a vykvitnú do chutného, bieleho popcornu. Vôňa popcornu je spôsobená uvoľňovaním pary, oleja a škrobu zo zŕn pri ich puknutiu. Často si ju spájame s atmosférou kín a je lákavou vôňou najmä kvôli tomu, že povzbudzuje našu chuť do jedla a vyvoláva v nás pocit zábavy a pohody.
Levanduľa
Levanduľa je mnohým ľuďom známa kvetinová, bylinná vôňa, pochádzajúca z kvetov a listov rastliny z čeľade mätovitých. Vôňu spôsobuje uvoľňovanie éterických olejov z rastliny, ako sú linalool, linalyl acetát a gáfor. Levanduľa je upokojujúca vôňa, má upokojujúce a relaxačné účinky na myseľ a telo. Neviete zaspať? Pokropte si vankúš levanduľovým olejom. Pozor na alergiu! Rovnako odpudzuje aj šatové mole.
Čerstvo pokosená tráva
Pre niekoho automatická alergická reakcia, pre iných vôňa prírody. Vôňu čerstvo pokosenej trávy si spájame najmä s jarou alebo letom a hlavne so slnečným počasím. Z trávy sa počas kosenia uvoľňuje chemická zlúčenina, ktorá sa nachádza aj v ovocí, ako sú banány, hrozno a jahody. Vedeli ste však, že táto vylučovaná zlúčenina je v skutočnosti signálom, ktorý vydávajú rastliny v ohrození.